
I kølvandet på de to verdenskrige fik omkring 25.000 østrigske børn en pause fra sult og nød hos plejefamilier i hele Danmark.
I dette foredrag dykker jeg med udgangspunkt i min bog, Wienerbørn - Barndom i krigens skygge, ned i et stykke glemt Danmarkshistorie og fortæller om baggrunden for hjælpeaktionerne for de østrigske børn, de såkaldte wienerbørn, og om rejserne gennem et krigshærget Europa.
Jeg stiller også skarpt på det, der ventede børnene i Danmark, og på den forskel, opholdene gjorde. Og så tager jeg jer med helt tæt på nogle af de personlige beretninger, jeg har hørt fra wienerbørn, som enten kom til Danmark efter 1. eller 2. verdenskrig.
Hvordan skal vi bygge og bo i fremtiden? Det er omdrejningspunktet i dette foredrag om at udleve boligdrømmen på få kvadratmeter.
I dag er et nybygget parcelhus i gennemsnit 213 kvadratmeter stort, men produktion og transport af de mange byggematerialer, det kræver at bygge et gennemsnitligt parcelhus, udleder store mængder CO₂. Så måske skal vi vænne os til at bo på mindre plads i fremtiden?
Med udgangspunkt i min aktuelle bog, Tiny houses – Drømmen om at bo småt, sætter jeg fokus på, hvad det kræver at bygge og bo i et tiny house i Danmark. I foredraget får I både indblik i, hvordan tiny houses spiller en rolle i flere lokalplaner og i de regler, I skal være opmærksomme på, hvis I vil bygge et tiny house, men I får også inspiration til at udnytte pladsen, hvis I vil bo på få kvadratmeter.
I foredraget kommer I også helt tæt på nogle af de danskere, der allerede bor i tiny house, og hører, hvad der har drevet dem til at flytte på færre kvadratmeter, og hvordan det har påvirket deres liv.
Fotograf: Peter Cox Gravesen