En ny sæson i byhaven - billede.JPG
 
Tekst og foto: Susanne H. Knudsen. Artikel til magasinet Kant, maj 2017.

 

En ny sæson i byhaven

Selvom foråret har været bidende koldt, er træer og planter ved at springe ud, og grøntsagerne er langsomt begyndt at spire. Det gælder også i de mange højbede, som udgør Aalborg Byhave Karolinelund. Det er Aalborg Kommune, der ejer arealet, og kommunen sørger også for plantejord, da den gamle Tivoli-grund kan være forurenet, men det er en gruppe haveentusiaster, som lige nu pusler om planterne, og til sommer høster både grøntsager, krydderurter og bær til eget forbrug. En af dem er Maya, som også er medlem af foreningen bag byhaven.

- Hvordan hypper man kartofler, spørger hun, mens hun skubber jord op omkring de grønne skud. Ud over kartoflerne har hun i år plantet hindbær, bønner, gulerødder, porrer, rabarber, ærter og persille i sine tre højbede. Og efter en dårlig høst sidste år satser hun nu på en bedre sæson.

- Jeg var helt oppe at køre i sidste uge, da jeg så, at ærterne var ved at komme op, griner hun.

Der er rift om haverne
I alt er der 88 medlemmer af foreningen. Mange af dem er studerende, men her kommer folk i alle aldre. Nogen kommer hver dag, andre mere sjældent. Fælles for dem er, at de elsker at få jord under neglene, men at de bor i lejlighed, og derfor ikke har adgang til deres egen have.

- Jeg er delvist opvokset på landet, så jeg længes efter en have. Men min kæreste og jeg har ingen altan, så vi kan ikke plante noget derhjemme, og vores køkken er også for lille til, at vi kan plante noget i vindueskarmen. Så jeg synes, at det er rart at have et sted at gå hen, og jeg kan godt lide at cykle forbi på vej hjem fra arbejde og vande. Vi har det også hyggeligt, når vi er hernede, og jeg har lært meget af de andre, siger Maya.

Muligheden for at dyrke egne grøntsager er da også populær blandt aalborgenserne, og der er rift om haverne. Alene i år er 20 skrevet på venteliste, men der også stor udskiftning i byhaven i Karolinelund. 28 haveentusiaster har netop taget hul på deres første sæson.

Fakta:

  • Foreningen Aalborg Byhave Karolinelund blev dannet i 2013
  • Arealet til byhaven er udlånt af Aalborg Kommune, indtil det er vedtaget, hvad Karolinelund skal bruges t
  • Der er tre andre byhaver i kommunen på hhv. Venøsundvej, Mulighedernes Park ved Skelagergårdene og Hjørringvej i Nørresundby
  • Der er 1-2 års ventetid på en have i Karolinelund
  • Læs mere på www.karolinelundbyhave.dk