Wienerbørn-ny_fritlagt.jpg

Wienerbørn - Bardom i krigens skygge

De fik et skilt om halsen og blev sendt alene til et fremmed land. De yngste var bare seks år: de ældste 14. Nogle af dem så aldrig deres forældre igen.

Godt 25.000 østrigske børn kom til Danmark efter de to verdenskrige for at blive fedet op og få nyt tøj på kroppen hos en dansk plejefamilie. De private hjælpeaktioner blev iværksat i den bedste mening, for havde børnene ikke fået en pause fra efterkrigstidens sult og nød, ville mange af dem formodentligt være døde. Omvendt kan man spørge: Hvad gør det ved et lille barn med krigstraumer at blive sendt 1.000 kilometer væk fra sin familie – helt alene og uden at kunne sproget?

For Hilde betød det, at hun aldrig genså sin mor og søstre. For Kurt betød det et nyt liv hos varehusfamilien Daell. Sammen med beretninger fra yderligere tre wienerbørn, Inge, Elisabeth og Franz, væves deres historier sammen til et billede af efterkrigstidens Europa og det store hjælpearbejde, der efterhånden er gået i glemmebogen, men som stadig fylder hos en gruppe østrigske børn. Elisabeth spurgte senere sin biologiske mor:

”Hvordan kunne du dog sende dit seksårige barn alene til et fremmed land?”
”Det var jeg nødt til. Ellers vidste jeg, at du ville være død”, lød svaret.

Bogen udkom på Gads Forlag i 2012. Ønsker du at købe bogen, så kontakt mig på:
info@susanne-h-knudsen.dk


Det siger anmelderne...

 

Bogen giver på bedste vis, med sin let fremadskridende fortællerstil, et grundigt og lyslevende indblik i en række østrigske ”flygtningebørns” skæbner både efter første og anden verdenskrig....Hvor er det dejligt med en solstrålehistorie i en mørk tid. En historie der bevidner, at der kan gøres en forskel. Med disse ord skal Wienerbørn anbefales på det varmeste.

Historie-online.dk

Susanne H. Knudsen fortæller historien om Wienerbørnene gennem en række skæbner. Hun har opsøgt og talt grundigt med flere af de mennesker, der oplevede at komme til Danmark som Wienerbørn. Og derigennem får vi et mere nuanceret og spændende billede af dette tiltag, end der sædvanligvis bliver plads til i medierne.


* * * *
Horsens Folkeblad og Vejle Amts Folkeblad.

Journalist Susanne H. Knudsen har skrevet en fin lille bog om dette omfattende hjælpearbejde. Hun har udvalgt en række enkeltskæbner og følger børn efter både Første Verdenskrig og efter Anden Verdenskrig, så man får en indfølende beskrivelse af disse børns stærke indtryk af at blive rykket op med rode.

* * * *
Berlingske Tidende.

 

Ikke mindst de mange sort-hvide fotografier af børnene og deres plejeforældre med ledsagende tekstforklaring er en fornøjelse at fordybe sig i.

* * * *
Morgenavisen Jyllands-Posten.

 

Den journalistiske metode er god og velvalgt til en bog af denne genre. Personerne får plads og lov til at fortælle, og Knudsen formidler, så man har lyst til at læse deres historie.


Kristeligt Dagblad